PvM 312 : John Moreland – Blacklist

Speel aflevering 312
Bij gebrek aan inspiratie en speciale gelegenheden, kunnen we altijd terugvallen op de laatste aankopen van Pop-Eye, Johan heeft altijd weer goede tips voor de Americana liefhebber, en deze keer was het de Amerikaan John Moreland die getipt werd.

John Moreland - In The Troes

Veel succes was John Moreland op muzikaal vlak nog niet gegund in zijn carrière. De singer-songwriter uit Tulsa, Oklahama begon zijn muzikale loopbaan in een paar lokale hardcore punkbands, de jaren erna bleken vooral blues, rock en country zich als belangrijke invloeden te ontwikkelen en bracht hij met verschillende bands enkele albums uit. Tot nu toe heeft zich dat nog niet uitbetaald in hoge verkoopaantallen of een lijst vol uitverkochte shows, maar John zit er niet mee, hij kan muziek maken en dat is het enige dat volgens hem telt. De singer-songwriter met zijn opvallende uiterlijk – groot van stuk, grote bril, typische americana baard – past muzikaal in de rij van artiesten als Jason Isbell, Steve Earle en Bruce Springsteen.

John Moreland

Toch is John Moreland lang niet zo bekend.  Wellicht brengt zijn nieuwste album “In The Throes” daar verandering in. BJ Barham, de frontman van American Aquarium noemt In The Throes zelfs het beste album van de laatste 5 jaar. Na een flink aantal solo-optredens, besloot Moreland het op dit album wat rustiger aan te doen, geen verstoppertje meer spelen achter een muur van distortion, maar met de billen bloot. Tien nummers, ingetogen, gestript.  Twijfel, spijt en frustratie, zijn de gevoelens die langs komen. Nummers die uit het leven gegrepen zijn, zeker niet de vrolijkste, maar daar houdt de professor van. De meeste instrumenten bespeelt John zelf: naast zang gaat het dan om gitaren, bas, harmonica, orgel, piano, drums en percussie. Ook de productie nam hij voor zijn rekening, en hij bracht het zelf uit.

John Moreland

Het nummer “Nobody Gives a Damn About Songs Anymore” past prima in het betoog van vorige week. Niemand geeft meer om liedjes, het gaat om de commercie, het snelle geld. Generalisatie maakt muziek eenzijdig, luister naar de top40 van afgelopen weken, alles klinkt hetzelfde. Er is er maar eentje Happy, dat is Pharrel, die lijkt patent te hebben op radiovriendelijke producties, maar of de professor daar ook blij van wordt? Gelukkig zijn er muzikanten als John Moreland die bewijzen dat liedjes wel belangrijk zijn, en tegen alle stromen in, in eigen beheer willen/kunnen uitbrengen. Één zo’n liedje is “Blacklist”, de PlaatvanMaat van deze week.

 

Comments are closed.