PvM 315 : Bacon Fat Louis – Lay Down Your Love

Speel aflevering 315

Vorige week hadden we een topper van het Memphis Heart ’n Soul festival als PlaatvanMaat, Bettye Lavette. Dat was één van de gevestigde namen die optrad, maar ook de rest van het programma was soms verrassend goed. Ik was door de omschrijving nieuwsgierig geworden naar ‘Bacon Fat Louis’. Een bandje dat ik niet kende, maar wat lekker!

Bacon Fat Louis Live @ Memphis Heart 'n Soul (Foto Erik Odink)

Bacon Fat Louis heeft een missie: de blues terugbrengen naar haar oervorm: dansmuziek zoals die vroeger gedanst werd in de jukejoints en barrelhouses in het zuiden van Amerika. Je verwacht het niet, maar Bacon Fat Louis is een bluesduo uit een hele andere delta dan we gewend zijn, namelijk de vechtdelta. Zanger/gitarist Bo Hudson komt uit Ommen en drummer/percussionist Sandy ‘Slim’ Sticks uit Dedemsvaart. Af en toe nemen ze tijden een optreden de van oorsprong Achterhoekse Serge Epskamp mee als tweede stem/mondharmonicaspeler, en dat is een mooie aanvulling. Hudson en Sticks spelen op meest zelfgemaakte instrumenten. Het slagwerk bestaat uit een simpele drumkit, een triplex kistje aangevuld met potten, pannen, flessen en alles wat zich laat betimmeren. Bo speelt meestal op zelfgemaakte Cigarbox gitaren.

Bacon Fat Louis Live @ Memphis Heart 'n Soul (Foto Erik Odink)

Heerlijke rauwe blues, je staat versteld van het geluid van drie snaren, een triplex kistje en een paar potten en flessen. Die vuige, unieke gitaarsound, afgewisseld met fraai slide werk, simpel maar o zo strak ritmewerk en een aanstekelijk enthousiasme zorgen voor een mooie live act. Rauwe opzwepende muziek met weinig middelen op de plaat gezet, het klink vertrouwd, en toch zijn 10 van de 12 nummers nieuwe eigen geschreven tracks, een knappe prestatie. Om wat referenties te noemen : ZZ Top, Seasick Steve en R.L. Burnside.

Bacon Fat Louis

We draaien de openingstrack van het album,  ‘Lay Down Your Love’. Een goed begin voor dit album, de stemming is gezet. Stampend ritme, lekkere sound, ouderwetse recht-toe-recht-aan blues. En live zeker zo goed, zomaar een gratis bluesconcerttipje van de professor.

Comments are closed.