PvM 317 : Bonnie Raitt – Dimming Of The Day

Speel aflevering 317

Met de squeezebox op random kwam afgelopen de track voor deze week spontaan langs. Terwijl ik de kozijnen aan het schilderen was speelde Bonnie Raitt haar fantastische versie van Dimming Of The Day.  Wat een geweldige ballad!

Bonnie Raitt

Richard Thompson, Engels gitarist en singer-songwriter en voormalig lid van de folkgroep Fairport Convention, schreef het nummer in 1975 en nam het samen met zijn toenmalige vrouw Linda Thompson op voor hun album “Pour Down Like Silver”. Hun ingetogen en elegante “Dimming Of The Day” werd op dit album gezongen door Linda. Richard Thompson heeft na zijn breuk met Linda jaren het nummer in zijn solo optredens gezongen, het heeft een diepe persoonlijke betekenis voor hem.

Bonnie Raitt

Over Bonnie gesproken, haar muzikale loopbaan en leven ging gepaard met veel ups en downs. In 1983 verbrak Warner Brothers haar platencontract vanwege drank- en drugsverslaving. Een paar jaar later ging ze in psychotherapie en werd lid van de Anonieme Alcoholisten. Bonnie Raitt merkte op: “Ik heb altijd gedacht dat ik een wild leven moest leiden om authentiek te zijn, maar in feite is het zo, dat wanneer je dat lang vol weet te houden, je te vroeg dood gaat.” Raitt was in 1987 genezen en dankte Stevie Ray Vaughan voor zijn hulp bij het doorbreken van haar alcohol- en drugsmisbruik. Hij liet haar zien en gaf haar de moed om toe te geven dat ze verslaafd was. “Hij liet mij zien dat je nuchter een betere muzikant bent, dan dronken.”

In 1994 bracht Bonnie haar twaalfde album “Longing In Their Hearts” uit, met daarop “Dimming Of The Day”. Het nummer is vele malen gecoverd, onder andere de Brabander Gerard van Maasakkers nam een dialectvertaling op, “As’t Daluk Donker is”.  Maar ik vind die van Bonnie Raitt veruit de mooiste, zelfs beter dan het origineel, al heeft dat vaak te maken met de versie die je het eerst hoort. Voor de luisteraars hoop ik dat Bonnie’s versie de eerste is die ze horen, zodat die zich lekker tussen de oren kan nestelen.

Comments are closed.