PvM 318 : Habib Koité – Kumbin’

Speel aflevering 318

De vaste luisteraar weet dat de professor en zijn vrouw gegrepen zijn door het Afrika-virus, en daar inmiddels een paar keer hebben rondgereisd. Dit weekend hoeven we niet zo ver van huis om de Afrikaanse sferen te proeven, in Hertme is het jaarlijks Afrikafestival.

Afrikafestival Hertme

Op dit  internationale erkende festival staan ook dit jaar  weer veel nieuwe acts. Artiesten die niemand kan kennen, omdat ze nog niet eerder buiten het Afrikaanse continent optraden zoals The Ghana Bigshots, en Les Ambassadeurs, de meest bijzondere band die dit jaar op het Afrikafestival te zien is omdat voor een tournee deze zomer de groepsleden van wat ooit de bekendste Afrikaanse band was, na een kleine veertig jaar opnieuw bij elkaar zijn gekomen.

Gisteren heeft het Afrikafestival Hertme een prijs ontvangen van de regering van Zambia voor de bijdrage die zij levert aan het verspreiden van de Afrikaanse muziek en cultuur in Nederland. Deze prijs is een onderdeel van de viering van het 50-jarig bestaan van de republiek Zambia, en een mooie erkenning voor het Afrikafestival.

Habib Koité

Een van de trekkers van het festival is Habib Koité, op zich bijzonder omdat Koité zijn mondiale bekendheid min of meer dankt aan de programmeur van het Afrikafestival. Toen programmeur Lokin 20 jaar geleden op zoek ging naar de Railband van weleer, trof hij op het station in Bamako een muzikant in een luie stoel. De andere muzikanten? Op vakantie, zei hij. Toen Lokin vroeg waar hij in Mali andere interessante muziek kon vinden, verwees de man hem naar een hotel waar een jonge zanger-gitarist een handjevol hotelgasten vermaakte: Habib Koité. Vanavond de afsluiter in Hertme, vanmiddag de plaatvanMaat : Habib Koité met  Kumbin’

Comments are closed.