PvM 320 : Johnny Winter – Cheap Tequila

Speel aflevering 320

Afgelopen woensdag overleed op zeventig jarige leeftijd in een hotel in het Zwitserse Zurich weer een levende legende:  Johnny Winter. Johnny was nog steeds actief, en druk aan het toeren. Afgelopen zaterdag speelde hij nog op een festival in Oostenrijk, op 2 september zou zijn nieuwe album Step Back uitkomen. “Ik zal een bluesman zijn tot mijn dood”, zei Johnny Winter vorig jaar nog in een interview met Lust For Life, en hij had gelijk. Winter stond al tijden op mijn lijstje om een keer een plaatvanmaat aan te wijden,  dit lijkt mij een goede gelegenheid.

Johnny Winter

Decennia lang was Winter actief als muzikant en muziekproducent. Zijn grote doorbraak kwam in 1968, toen tijdschrift Rolling Stone hem samen met Janis Joplin noemde als één van de grote beloften van de rockmuziek. Een jaar later stond Winter te spelen op het roemruchte Woodstock. Johnny viel, behalve door zijn virtuoze gitaarspel, op door het feit dat hij een albino is. In de jaren zeventig werkte hij onder anderen samen met Muddy Waters, waarvoor hij drie met Grammy Awards onderscheiden albums produceerde. In 1988 kreeg Johnny Winter een plek in de Blues Hall of Fame, en Het Amerikaanse blad Rolling Stone zette hem op plaats 63 van de belangrijkste gitaristen aller tijden..

Johnny Winter

Vanaf de jaren negentig ging Johnny Winter fysiek sterk achteruit. Volgens sommigen was die achteruitgang te wijten aan zijn vroegere ruige levensstijl met grote hoeveelheden drank en drugs, volgens anderen was het feit dat hij een albino is de oorzaak. Hoe dan ook, we hebben weer een legende minder. We draaien Cheap Tequila, geschreven door Rick Derringer. Rick was bandlid van Johnny, en het was Ricks’s vrouw Jenda die het overlijden van Johnny donderdag bekend maakte via facebook.

Comments are closed.